Kuru Temizleme Nedir?
Kuru temizleme; isminde kuru olmasına rağmen kuru olarak yapılan bir işlem değildir. Kuru temizleme denmesindeki sebep yapılan işlemde giysiyle suyun hiç temas etmemiş olmasıdır. Su yerine percholoroethylene denilen kolanyağ gibi uçucu bir madde kullanılır.
Kuru temizlemenin ilk dönemlerinde kullanılan benzen, gaz yağı ve benzin gibi sıvılar, son derece tehlikeli ve yanıcıydı. Bundan dolayı kuru temizleme mesleği, solventler kullanılmaya başlanıncaya kadar tehlikeli bir işti. 1930’larda percholoroethylene’nin (yanıcı olmayan, sentetik solvent) tanıtılmasından sonra bugün dünyadaki birçok kuru temizleme firması solvent kullanmaktadır.
Organik Kuru Temizleme Nedir?
Günümüzde içerisinde su olmadan sadece kimyasallarla yapılan temizleme işleminin sağlık açısından problemli olduğu uzmanlar tarafından sürekli dile getirilmektedir. Buna bağlı olarak son yıllarda kuru temizlemede kullanılan percholoroethylene solventi, içeriğindeki bazı kansorejen maddeler içermesinden ve sağlığa zararlı olmasından dolayı bu solventin kullanımı amerika ve avrupanın çeşitli yerlerinde hızla yasaklanmış ve yasaklanmaya da devam etmektedir. Bizim ülkemizde de ileride yasaklanması gündemdedir.
Bu yüzden artık kuru temizleme de ''su'' da kullanılmaya başlanmıştır. Fakat bu kez sorun ise sadece su ve klasik temizleyiciler ile temizleme işleminde giysilerde dezenformasyonların oluşmasıdır.
Bu sebepten ötürü kuru temizleme sektöründe temizleme işlemi için farklı bir solvent arayışına girilmiş ve daha doğal ve insan sağlığına zararsız ''su'' ile birlikte kullanılan ''Organik Leke Çıkarıcılar'' bulunmuştur.
Organik Temizleme; insan sağlığına zararsız organik çözüzüler (leke çıkarıcılar) ve su ile birlikte yapılan temizleme işlemidir.
Organik kuru temizlemede temel amaç; giysilerin su ile temasından kaynaklanan dezenformasyonları engelleyerek giysilere zarar vermeden lekelerin çıkarılmasıdır.
Organik Kuru Temizleme ve Leke Çıkarma
Lekelenen giysiler için dünyada en etkili çözüm; ön leke çıkarma müdahelesinin yapıldığı kuru temizleme işlemidir.
Lekeler için zamanında müdahele edilmemesi veya internette kimin yazdığı dahi belli olmayan tavsiyelerle ve tuz, limon, kolonya, sirke, yumurta sarısı, gliserin, tiner, terebentin gibi maddelerle yapılan deneme yanılma müdaheleleri lekenin çıkmasını imkansız hale getirebilir.
Star Kuru Temizleme çalışanları aldıkları eğitim ve tecrübeleriyle tekstil ürünlerindeki kumaşı ve lekeleri tanımladıktan sonra özel üretim leke masalarında profesyonel leke çıkarıcılar kullanarak müdahele ettikleri birçok lekeyi uzmanlıklarıyla çıkarabilmektedirler.
Organik Kuru Temizlemenin Avantajları
Organik kuru temizleme yaptırmanın avantajlarından biri; öncelikle insan ve çevreye zararsız olmasıdır. Ayrıca suyun temizleme gücü ve hijyeni ile birlikte en sağlıklı sonuçlar alınır.
Yün ve ipek gibi doğal elyaflar organik kuru temizleme ile güzel temizlenirler, deforme olmaz ve renkleri solmaz.
Polyester gibi sentetik elyaflar da organik kuru temizleme işleminde iyi sonuç verirler. Organik kuru temizleme; giysileri çekmeye, renk kaybına, doku veya apre değişikliğine uğratmaksızın "ilk günkü" durumuna getirmeye yardımcı olur.
Astarlı giysi ve tekstillerin elde ve makinada yıkanması risklidir, yapıları deforme olabilir.
Kravatlar genelikle narin kumaşlardan (ipek gibi) yapılır ve özel bakım gerektirirler. En sevdiğiniz kravata salça damlamış olabilir veya kravatınızın daha da şık görünmesini istiyor olabilirsiniz, kaliteli bir kuru temizlemeci bunu gerçekleştirecek en iyi donanıma sahiptir.
Kuru temizlemeciler kravat, ceket, bluz, abiye elbise ve diğer narin ürünlerle ilgili işlem yapmakla beraber özellikle ev tekstili ve gömlek yıkamak için çamaşırhane ekipmanlarına da sahiptirler.
Profesyonel kuru temizleme firmalarında sadece çamaşır yıkama hizmeti de alabilir veya ürünlerinizi yıkattırdıktan sonra ütüleme hizmetinden de faydalanabilirsiniz.
Kuru temizlemecilerin sağladıkları üst düzey pres ütüleme hizmetiyle giysileriniz jilet gibi olmakla kalmayacak aynı zamanda iş kıyafetleriniz de en iyi şekilde görünecektir.
Ürün Bakım Sembolleri ve Sorumluluk
Üretici veya satıcı firmalar; giysiler ve tekstil ürünlerinde kullanılan kumaşlar, aksesuarlar ve bütün tamamlayıcı unsurlar için gerekli testleri (Yıkama, kuru temizleme, ütüleme işlemine uygunluk, kumaşların sürtmeye karşı renklerindeki dayanıklılık, kumaşlarda çekmezlik testi vb. ) yaptıktan ve en uygun temizleme yöntemini temizleme talimatında belirttikten sonra bu ürünleri piyasaya sürmek zorundadırlar.
Kuru temizlemeciler ve tüketiciler; ürün bakım sembollerini gösteren temizleme talimatına göre gerekli bakım ve temizleme işlemlerini yapmalıdırlar.
Temizleme talimatına uyulmasına rağmen yapılan işlem sonucunda üründe veya aksesuarlarında bir sorun oluşursa; sorumluluk, yasalarda belirtildiği gibi gerekli testleri yapmayan üretici firmanındır.



